Що не так з українськими ТЕС?

Впродовж трьох останніх років кількість аварійних зупинок на українських ТЕС залишається високою. Про це свідчать дані Міністерства енергетики України.

Від вправної роботи ТЕС залежить не лише наявність світла в будинках, але й самопочуття українців та стан навколишнього середовища. А вони неабияк погіршуються через викиди у повітря, скиди забруднюючих речовин у водойми та зберігання відходів, в тому числі небезпечних.

Трійка лідерів підприємств-забруднювачів за кількістю відмов виглядає так:

  • ДТЕК Бурштинська ТЕС (2018 – 68 аварійних зупинок, 2019 – 42, 2020 – 8 за перше півріччя).
  • ДТЕК Курахівська ТЕС (2018 – 40, 2019 – 31, 2020 – 24).
  • ДТЕК Криворізька ТЕС (2018 – 43, 2019 – 19, 2020 – 5).

В останні місяці ТЕС активно збільшують навантаження, поступово заміщуючи АЕС. Про це ми писали тут.

Це загрожує новими аваріями на зношеному обладнанні, яке давно потребує модернізації. Крім того, під час запуску енергоблоків ТЕС в атмосферне повітря відбуваються залпові викиди забруднюючих речовин. Вони не зараховуються до загального обсягу викидів та не потрапляють в офіційні звіти. І наскільки сильно в цей час забруднюється повітря дізнатися неможливо.

Чи доречно балансувати зношеними потужностями і дедалі більше навантажувати їх, наражаючи українців на небезпеку? Міністерство енергетики України знає відповідь. І ми сумніваємось, що вона позитивна. Звідси постає друге питання: чому Міненерго обрало саме такий курс і коли збирається повернутися на бік добра, поставивши інтереси українців вище за інтереси власників найбільших забруднювачів країни?

Ми зібрали у єдину аналітику всі технологічні порушення в роботі теплових електростанцій України за 2018, 2019 та 4 місяці 2020-го року та будемо і надалі слідкувати за їхньою динамікою. А поки що пропонуємо вам ознайомитися з наявною ситуацією.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.