SaveDnipro відмовляється від участі в Громраді при Міндовкілля

Представниця нашої організації була членкинею Громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів з 2018 року. За цей час ми активно брали участь в формуванні порядку денного, намагаючись вирішувати актуальні довкіллєві питання. 

На жаль, ми відчували деяку заангажованість, яка була присутня у роботі Громради. Так, наприклад, одного разу ми упіймали громадську раду на спробі винести рішення, яке було підготовлено одним з головних забруднювачів країни, але видавалося за своє.

Але ми чесно працювали, поки міністерство не було реструктуризовано та поєднано з Міненерго. Тоді стало зрозуміло, що потрібні зміни та створення нового складу дорадчого органу. Пройшло півроку та Кабміном було прийнято рішення створити Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

Настав час підготовки до формування Громради при Міндовкілля. Ми звернулися до Міністра із пропозиціями щодо більш демократичного підходу до формування дорадчого органу.

Основними пропозиціями було: 

  1. зниження мінімального необхідного строку юридичної реєстрації ГО (раніше було від 2 років);
  2. рейтингове ІНТЕРНЕТ голосування при формуванні складу учасників Громради.

Щодо першого пункту, то багато юридично молодих ГО, які вже багато зробили для захисту довкілля та прав громадян, тільки дозріли до інституціалізації. І позбавляти їх права представляти інтереси тих самих громадян не можна. До речі, міжнародні фонди та інституції надають фінансову підтримку без відповідної реєстрації юридичної особи.

А ось друга наша пропозиція – це принципова, на наш погляд, вимога демократичного підходу до обрання представників (Громадські організації) саме громадянами. Що це значить?

Якщо до Міндовкілля подається більше ГО, ніж передбачено постановою (більше 35 учасників), то хтось серед них має бути обраний, а хтось ні. Раніше в центральних органах виконавчої влади це вирішувалося “серед своїх”, тобто голосування відбувалося безпосередньо серед тих ГО, які подали документи і присутні на установчих зборах. Зрозуміло, що це часто спричиняло “захоплення” громрад організаціями, які спеціально подавалися більшою кількістю та голосували один за одного.

В тому числі, і для того, аби цього позбавитись, багато органів влади тепер формують свої Громради через рейтингове інтернет-голосування. Так навіть робило і Мінприроди ще в 2016 році.

Але щось пішло не так. Хоча ми й отримали листа від Міністерства, що наші пропозиції прийняті у роботу, подальша дійсність була іншою. Ми, як учасники виборчого процесу, отримали від Міндовкілля лист-запрошення на засідання для формування складу громради (яке відбувається просто зараз) і Порядок проведення установчих зборів з формування складу громадської ради при Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, в якому Ініціативна група під Головуванням Бєрзіної Світлани прийняла рішення про просте рейтингове голосування серед присутніх на зборах. Ось тут можна ознайомитися з усіма документами.

Чи шокувало це нас? Так, певно. Бо ми мали неоднократні розмови щодо цього питання і з представниками міністерства, і з представниками ініціативної групи.

Тому, вважаючи, що процес формування (рейтингове голосування серед присутніх на установчих зборах), обране ініціативною групою, є непрозорим, застарілим та таким, яке викривляє результати реальної підтримки громадянами громадських формувань, ГО SaveDnipro прийняло рішення відмовитися від участі в установчих зборах для формування складу Громради.

Так, нам прикро, що ми не зможемо представляти ваші інтереси в дорадчому органі Міндовкілля, але ми будемо шукати інші шляхи. Бо вважаємо, що демократія – базис усих доброчесних процесів в суспільстві.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.