Ні усередненню даних про викиди!

За нашою інформацією в законопроєкті 4167 “Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення” народні депутати, що служать забруднювачам, будуть намагатися знести одну з найважливіших норм законопроєкту – норму щодо передачі даних безперервного моніторингу в режимі реального часу, тобто миттєво. Вони хочуть, аби дані, отримані під час моніторингу, усереднювались та передавались за добу.

Але це безглуздя, скажете ви, і повністю вбиває ідею безперервного моніторингу! Саме так, відмовимо ми.

Бо залпові викиди будуть розчинятися при будь-якому усередненні, тим більше за добу. Тобто люди будуть бачити шалені викиди, а наступного дня дані будуть показувати, що все ок. Це повністю дискредитує всю ідею.

Як вони це виправдовують?

Аргумент лобістів:

Відповідно до вимог НДТМ у більшості випадків гранично-допустимі концентрації визначаються шляхом середньодобових вимірювань.

Відповідь:

Навіть якщо деякі речовини обраховуються як середньодобові показники, то це не означає, що його не потрібно передавати постійно. Обрахування і передача даних – зовсім різні речі. І не потрібно намагатися підмінити поняття!

Також вони нарікають, що у законопроєкті відсутнє визначення терміну “режим реального часу”, разом з тим він використовується в тексті законопроєкту. Отже, необхідно дати визначення терміну.

Погоджуємось! І даємо прийнятне тлумачення, яке не хоронить ідею безперервного онлайн моніторингу:

“Режим реального часу – це режим оброблення даних, який забезпечує взаємодію обчислювальної системи з зовнішніми по відношенню до неї процесами в темпі, максимально близькому до швидкості протікання цих процесів”. До речі, це визначення з ДСТУ 2226-93 “Автоматизовані системи. Терміни та визначення”. Бачите, жодних усереднень під час передачі даних?!

Диявол криється в дрібницях. І це саме та дрібниця, яка може вбити усю ідею моніторингу на джерелах викидів, а отже реального контролю за викидами великих забруднювачів.

Ми маємо розуміти, що якщо будуть прийняті правки з будь-яким усередненням даних під час передачі – проєкт закону можна хоронити.

Тож ми закликаємо всіх народних обранців використовувати ці аргументи під час спроб лобістів вбити ідею безперервного моніторингу на трубі!

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.