Що там в нас з екоперевірками в 1 півріччі 2020 року?

Екологічні перевірки

Аби ви не блукали теренами Інтернету в пошуках інформації про забруднювачів, ми максимально зібрали все в одному місці – у системі SaveEcoBot. Віднедавна окрім інформації про дозвільні документи та сплачені екоподатки, ми відкрили дані щодо інспекційних перевірок (екологічних, санітарних та енергетичних). І тепер починаємо їх аналізувати!

Сьогодні досліджуємо статистику результатів роботи Державної екологічної інспекції України за 1 півріччя 2020 року. Нагадаємо, що Держекоінспекція є контролюючим органом, який проводить екологічні (природоохоронні) перевірки.

Де контролюють краще?

Екологічні перевірки. По областях

У 1 півріччі 2020 року найчастіше перевіряли підприємства у Харківській області (748 екоперевірок). Друге місце посідає Черкаська область (557), третє – Луганська (522). Менше всього перевірок провели у Івано-Франківській області (75).

А в топ-10 областей за кількістю екоперевірок на одного інспектора лідирує Кіровоградська область. У неї в штаті 28 інспекторів, фактично – 27, тобто один інспектор в середньому перевіряє 60 підприємств.

Екологічні перевірки. Інспектори

Коли під час перевірок виявляються порушення, підприємство має сплатити штраф.

Та чи співпадають суми накладених і стягнутих штрафів?

Екологічні перевірки. Штрафи

Ні. Якщо дивитись на п’ятірку лідерів, бачимо, що бюджет недоотримав нарахованих грошових стягнень від 8 126 грн у Рівненській до 51 306 грн у Вінницькій областях.

А як щодо компенсації шкоди, яку завдано довкіллю?

За це розраховуються збитки. У завданні шкоди може бути винуватець, а може не бути, як-то під час лісових пожеж. Якщо винуватець є, йому ці збитки пред’являються.

Екологічні перевірки. Збитки

І тут у Топ-5 розраховані збитки перевищують стягнуті у 1,4 разів у Закарпатській та у 8,9(!!!) разів – у Харківській областях.

Давайте по Харківській подивимось окремо:
Довкілля зазнало шкоди на 27 328 194 грн.
Знайшли винуватців і пред’явили збитків на всю цю суму.
А сплатили винуватці лише 3 067 918 з означеної суми, майже у 9 разів менше, ніж повинні!

Йдемо далі. Якщо підприємство працює із порушеннями законодавства, викидає у повітря або скидає у водойми понаднормову кількість забруднюючих речовин, центральний орган виконавчої влади може обмежити чи зупинити (тимчасово) його діяльність.

Та чи роблять це контролюючі органи?

Екологічні перевірки, позови

Бачимо, що найбільше рішень про заборону було прийнято у Вінницькій області: і то лише 5 рішень про заборону і 7 поданих позовів після 343 екологічних перевірок. В інших областях цифри ще скромніші.

Екологічні перевірки. Передано матеріалів до органів

Як же корелюються цифри розрахованих та пред’явлених претензій, позовів, збитків із реально стягнутими?

Екологічні перевірки. Претензії, позови, збитки

За 1 півріччя 2020 року довкіллю України було завдано шкоди загалом на 799 175 521 грн. Претензій, позовів та збитків конкретним винуватцям було пред’явлено на 523 174 759 грн, що у 1.5 рази менше за розраховану суму. А реально було стягнуто лише 38 930 050 грн. Це у 13.4 разів менше за пред’явлену і у 20,5 разів менше за розраховану суму коштів.

Це фантастичний розбіг.

Вся аналітика екологічних перевірок доступна на цій сторінці.

Цей функціонал створено за підтримки Європейського Фонду за Демократію (EED). Його вміст не обов'язково відображає думку EED і є предметом виключно відповідальності авторів.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.