Заміри концентрацій діоксиду азоту на 30 локаціях Дніпра: знайди свій район

Одним з найпоширеніших забруднювачів повітря є діоксид азоту (NO2). Тривалий вплив навіть малих концентрацій цього газу згубно впливає на здоров’я людини. У населених пунктах джерелами діоксиду азоту є викиди автотранспорту, виробництво електроенергії, металургія та інша промисловість. Але в містах України немає розгалуженої мережі, яка б на постійній основі вимірювала його вміст у повітрі.
Тож коли нам запропонували взяти участь в міжнародній кампанії з дослідження вмісту NO2 в містах Європи, ми одразу погодились.

Як Дніпро стало одним з 10 міст Європи, що взяли участь в експерименті?

Приблизно два роки тому ми познайомилися з міжнародною організацією Sensor.Community. Вона займається розвитком проєктів моніторингу якості повітря. А в середині 2020 року нам запропонували взяти участь у міжнародній кампанії за підтримки Deutsche Umwelthilfe. Дослідження передбачало заміри середньомісячної концентрації діоксиду азоту (NO2) у повітрі десяти міст Європи за допомогою професійних сертифікованих дифузійних пробірок (трубок).

Нам потрібно було визначити 30 локацій по місту Дніпру, рівномірно по усіх районах та за певною методологію:

  • щоб деякі трубки NO2 були встановлені біля перехресть,
  • деякі – у житловій забудові,
  • якісь – у зелених зонах,
  • інші – біля офіційних постів спостереження.

Усі локації проходили узгодження із Deutsche Umwelthilfe заради коректності замірів.

І ось 29 вересня 2020 року наші Павло Ткаченко та Ілля Рибаков з самого ранку сіли в автівку і поїхали через усе місто встановлювати 30 дифузійних трубок. У той день вони проїхали 145 кілометрів і витратили майже 11 годин.

Вже за чотири тижні поїздка містом повторилась, для того щоб трубки зняти. На жаль, на одній локації пробірки не було – у сквері на Сонячному масиві хтось її поцупив.

Запакувавши трубки, ми відправили їх до сертифікованої лабораторії “passam ag” у Швейцарії. А за декілька місяців отримали результати, які можна переглянути за цим посиланням.

Які ж райони Дніпра найчистіші та навпаки?

  • Найбільше навантаження діоксидом азоту у жовтні 2020 року було на Донецькому шосе (44,8 ug/m3 при середньорічній нормі до 40, згідно з рекомендаціями ВООЗ), біля перехрестя вулиці Гоголя і проспекту Дмитра Яворницького (41,0 ug/m3) та на проспекті Сергія Нігояна (39,4 ug/m3).
  • Найчистіші локації – ДК “Енергетики” на ж/м Придніпровськ (10,1 ug/m3), вулиця Бориса Кротова (11,5 ug/m3) та у парку “Зелений Гай” (13,3 ug/m3).

Дякуємо Sensor.Community та Deutsche Umwelthilfe за те, що зробили таке перше загальне Європейське дослідження! 

А також дякуємо нашим друзям із AirBG.info, які цілий рік проводили такий експеримент у Софії (Болгарія) та допомогли міжнародній спільноті практичним досвідом.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.