НПСВ: Коаліція ГО звертається до організаторів та учасників комітетських слухань

Завтра, 19 січня об 11:00, відбудуться великі комітетські слухання щодо виконання вимог з екологізації великих спалювальних установок (ТЕС і ТЕЦ). Коаліція з 30 провідних екологічних організацій України звернулася до організаторів та учасників слухань, аби не допустити зміни (відтермінування) строків реалізації вимог НПСВ.

НПСВ – це Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок, затверджений наприкінці 2017 року. Метою НПСВ є поступове скорочення викидів діоксиду сірки (SO2), оксидів азоту (NOx) та дрібнодисперсного пилу (PM) від існуючих великих спалювальних установок, номінальна теплова потужність яких становить 50 МВт і більше, а перший дозвіл на викиди або дозвіл на проєктування установки видано до 1 липня 1992 року. Строк дії Національного плану скорочення викидів – 2018-2033 роки.

Головним виконавцем НПСВ є Міністерство енергетики України. І хоча в кулуарах його представники говорять про підтримку поточного Нацплану, в реальності ми спостерігаємо геть інше: з 2018 року жодного питання, окрім створення робочої групи при міністерстві, вирішено не було. А у вересні 2020 року ця робоча група прийняла рішення про перенесення кінцевих строків встановлення очисного обладнання ще на П’ЯТЬ-ДЕСЯТЬ(!!!) років. І це при тому, що в липні 2019 року Кабінет Міністрів України вже вперше переніс строки на 2-5 років, і це стосувалось 21 з 90 установок. Такі зміни не виходили за рамки загальних строків екологізації, але були прийняті із жорстким порушенням екологічного законодавства України (без проведення стратегічної екологічної оцінки).

Трішки цифр. У 2019 році річні викиди великих спалювальних установок, які згідно з НПСВ мають пройти процедуру екологізації, становили: 155895,8 тонн пилу, 599270,0 тонн SO2, 119145,9 тонн NOx. За строк дії НПСВ викиди мають зменшитися від обсягів викидів 2018 року: діоксиди сірки – у 20 разів (95%) до 1 січня 2029 року; пил – в 40 разів (97%) до 1 січня 2029 року; оксиди азоту – в 4 рази (на 72%) до 1 січня 2034 року.

Кожен змарнований рік – це сотні мільйонів тонн шкідливих речовин, які осідають в легенях наших дітей, в українській землі та воді. Цей час не повернути, а втратити ще більше Україна не має права!

Комітетські слухання щодо скорочення викидів забруднюючих речовин у повітря в Україні

Коаліція громадських організацій

  1. ГО SaveDnipro
  2. ГО “Єдина Планета”
  3. ГО “Ініціативна група “Разом!”
  4. МБО “Екологія-Право-Людина” 
  5. ГО “Україна без сміття”
  6. “Батарейки, здавайтеся!” (ГО “ЕкоЮА”)
  7. Фонд Скорочення Ризиків (Risk Reduction Foundation)
  8. ГО “Зелена Варта”
  9. ГО “Екодія”
  10. ГО “Друге життя”
  11. ГО “Бюро соціальних та політичних розробок” 
  12. ГО “Голос Природи”
  13. ГО “Ресінк” (ReThink)
  14. ГО “Зелена Альтернатива”
  15. ГО “Місто Сонця”
  16. ГО “Центр міжнародного співробітництва і впровадження проектів”
  17. ГО “Рада з захисту законності та правопорядку”
  18. ГО “Нуль відходів Львів”
  19. ГО “Greencubator”
  20. ГО “Добра воля”
  21. ГС “Центр розвитку харківського передмістя”
  22. ГО “Інститут розвитку суспільних інновацій”
  23. ГО “Бюро екологічних розслідувань”
  24. ГО “Суспільство Зіровейст” (Zero Waste Society)
  25. ГО “Чисте довкілля Волині” 
  26. Мережа захисту національних інтересів “А Н Т С”
  27. Коаліція  “Енергетичний перехід”:
  • ГО “Екодія”
  • ГО “Екоклуб”
  • ГО “Хмельницький енергетичний кластер”
  • ГО “Ekoltava”
  • ГО “Всеукраїнська Агенція Інвестицій та Сталого Розвитку”
  • ГО “Місто Сонця”
  • ГО “Безпечний хаб “ПравоPolice”
This publication has been made within the frameworks of the Accountability Fund (Embassy of the Kingdom of the Netherlands). The views and opinions expressed in this article may not reflect the official position of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.