Найбільша за рік аварійність вугільної енергетики напередодні великих морозів

Останні дні ми спостерігаємо річні максимуми аварійності блоків вугільних ТЕС та ТЕЦ України, що потенційно ставить під загрозу баланс нашої об’єднаної енергосистеми.

Станом на 13 годину 13.01.2021 сумарна потужність енергоблоків в аварійному ремонті* сягнула 5 745 МВт, тоді як в аналогічний період минулого року (13 година 12.02.2020) вона становила 2 020 МВт, що майже в 3 рази менше. І це відбувається напередодні прогнозованого суттєвого похолодання.

Впродовж останнього року Міненерго методично ставило у пріоритет роботу саме вугільної генерації, знижуючи навантаження на атомну. Ось тут ми писали про це.

А всю другу половину 2020 року воно намагалося внести до національного порядку денного відтермінування виконання Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ). В ньому йдеться саме про екологізацію енергоблоків українських ТЕС та ТЕЦ. Сукупність усіх цих факторів створює підґрунтя для хвилювань.

Тож, Кабінет Міністрів України, Міністерство енергетики України, давайте чесно відповімо країні на питання: які ми реально маємо плани щодо вугільної енергетики, потужності якої максимально зношені?

19 сiчня відбудуться Комітетські слухання щодо скорочення викидів забруднюючих речовин у повітря в Україні. На слуханнях ми матимемо можливість чесно обговорити це питання.А поки чекаємо на коментарі Міненергетики щодо стабільності енергосистеми України та причини такого різкого стрибка аварійності енергоблоків вугільних станцій.


*Аварійні блоки ТЕС та ТЕЦ (ОЕС) – це сумарна потужність енергоблоків ТЕС та ТЕЦ з об’єднаної енергетичної системи України, які згідно з даними НЕК “Укренерго” знаходяться в аварійних ремонтах, розрахована за формулою: “Кількість хвилин аварійного ремонту за годину” * “Встановлена потужність блоку (МВт/год)” / 60.

This publication has been made within the frameworks of the Accountability Fund (Embassy of the Kingdom of the Netherlands). The views and opinions expressed in this article may not reflect the official position of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.