Рівень забруднення повітря б’є нові рекорди, а влада розводить руками

Шановні можновладці, може, досить “розводити руками”?!
Поки Україна не задихнулася, почніть управляти якістю повітря, як це передбачає законодавство!

Через сильне похолодання централізовані котельні та теплоцентралі підвищили навантаження, а мешканці приватних будинків почали активно спалювати в своїх котлах паливо, інколи – й токсичні відходи. І зараз ми бачимо, як міста України на мапі нашого SaveEcoBot забарвлюються у червоний та навіть фіолетовий кольори. А що роблять можновладці?

Наприклад, Київська міська рада каже, що така проблема є, й радить не виходити на вулицю. І все. Більше органи місцевого самоврядування не вживають жодних заходів, хоча насправді мають робити суттєво більше. І не тільки вони.

Відповідальність місцевої влади

Згідно з Постановою КМУ “Про здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря” органи управління якістю атмосферного повітря* мають передусім затвердити плани поліпшення якості повітря та короткострокові плани дій для підконтрольної території. І в пікові періоди вони мають діяти згідно з цими документами, координуючи процес та вживаючи заходів для поліпшення стану повітря.

Ще раз. Органи місцевої влади мають управляти якістю повітря, а не тільки констатувати його високе забруднення.

Наприклад, якщо дуже високий рівень забруднення в центрі міста, то мають перекриватися деякі вулиці для руху транспорту, аби знизити викиди в цьому місці. Бо кумулятивний ефект ніхто не відміняв.

Або якщо несприятливі погодні умови, наприклад, високий тиск, то підприємства мають знижувати виробку й викиди забруднюючих речовин. У них це прописано в дозволах на викиди, отже питання лишень у контролі.

Відповідальність Міністерства захисту довкілля

Водночас на слуханнях щодо НПСВ Представниця Уповноваженого з дотримання соціальних та економічних прав Олена Степаненко сказала, що вони провели дослідження і з’ясували наступне:

Наразі досі немає затвердженої Міндовкілля форми, за якою потрібно розробляти програми моніторингу!

Пряма мова Олени Степаненко

Отже, з одного боку рівень забруднення повітря б’є нові й нові рекорди, з іншого – Міністерство не організовує належним чином державний моніторинг його якості, а місцева влада замість реалізовувати владні повноваження та захищати інтереси громадян, просто констатує наявність проблеми. І весь цей час всі вони (!) й ми разом з ними продовжуємо дихати шкідливим й подекуди небезпечним для здоров’я повітрям!

Допоможіть поширити цю інформацію, аби нагадати можновладцям про їхні зобов’язання перед українським народом.


*Структурний підрозділ обласної держадміністрації, органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища, що здійснює виконавчу владу на території відповідної зони, а також структурний підрозділ Київської міської держадміністрації, виконавчий орган міської ради, що виконує функції й повноваження місцевого самоврядування на території відповідної агломерації.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.