Зелений енергетичний перехід України: поліпшення довкілля чи ризики для громадського здоров’я?

Вчора наша Ірина Черниш завітала на великий захід – Зелений енергетичний перехід України: бачення до 2050 р.

На круглому столі Ірина поспілкувалася з заступником міністра Мінекоенерго Сергієм Масліченком, спитавши зокрема про ризики виконання вимог Національного плану викидів від великих спалювальних установок (далі – Нацплан), які може створити Концепція.

Нагадаємо, що згідно з Нацпланом 90 з 233 установок (енергоблоків/котлів) мають встановити сірко, азото та пило-очистки до 2028-32 років. Інші мають бути виведені з експлуатації за 20-40 тис годин.

Тож, Концепція Зеленого енергетичного переходу передбачає відмову від використання викопного палива для виготовлення електричної енергії до 2050 року.

Але в чому ж криється загроза?

  • Орієнтовна вартість (за підрахунками “тепловиків”) екологізації всіх 90 установок від викидів сполук сірки, пилу та азоту – 6,5 мільярдів євро.
  • Вже сьогодні є дуже тривожний прецедент щодо виконання цих зобов’язань – рішення Уряду в кінці минулого року, яке дозволило 20+ установкам відтермінувати на 3-5 років виконання цих еко-заходів. Запам’ятайте це, бо нижче це вам знадобиться.

А тепер головне питання: чи буде бізнес зараз вкладати такі кошти, аби в 30-х роках виконати екологізацію потужностей, якщо в 50-му його бізнес має бути закритий?

Чи може просто зупинить потужності, а Уряд буде змушений піти на крайні міри та дозволити працювати не екологічними потужностями заради енергетичної безпеки країни? Бо це ж вже було, в 2019, коли Уряд пішов на такі ж самі міри, тільки не для всіх 90, а для більше ніж 20 установок.

Тож давайте будемо чесними із українцями! Ми покращуємо довкілля чи створюємо додаткові ризики для громадського здоров’я та екологічної безпеки?

Відповідь пана Масліченка була про те, що потрібно робити кроки до виконання Нацплану, а Стратегія не стане загрозою для нього.

Але питання залишається відкритим, подивимось на кроки Мінекоенерго в питанні виконання Нацплану найближчим часом.

Також, ми пропонуємо розробити цифровий механізм контролю виконання Нацплану. Про нашу спроможність у цьому питанні ви добре знаєте.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.