Все буде добре за двох умов

Все буде добре за двох умов: діалогу між представниками влади, бізнесу і громадськості та вчинкам, які підкріплюватимуть їхні найкращі прагнення. Вчора наша Ірина Черниш взяла участь в панелі “Зменшення промислового забруднення” на Всеукраїнський Форум Україна 30 і нагадала присутнім наступне:

  1. Згідно з розрахунками міжнародного аналітичного центру EMBER українська вугільна теплова енергетика викидає в повітря Європи:
  • 72% всіх викидів дрібнодисперсного пилу
  • 27% двоокису сірки
  • 16% оксидів азоту
  1. До першої десятки електростанцій Європи з найбільшими викидами зольного пилу (PM10) потрапили аж 8 українських забруднювачів, а до топ-30 – 18. І це коли забруднення повітря мікрочастками пилу розміром до 10 мікронів є причиною близько 80% передчасних смертей, пов’язаних з викидами вугільних електростанцій у Європі. 

Все це відбувається зокрема й тому що понад відведений проєктний термін в Україні експлуатується 68 із 75 енергоблоків теплоелектростанцій.

  1. Крім шкоди довкіллю та здоров’ю населення, вугільна галузь є високодотаційною. Згідно з підрахунками Секретаріату Енергетичного Співтовариства суми державних субсидій у вугільну енергетику України є найбільшими у всьому регіоні та у 2018-2019 роках склали 751 мільйон євро.

Однак завдяки НПСВ Україна має всі шанси суттєво скоротити викиди й очистити повітря. В результаті виконання Національного плану скорочення викидів двоокису сірки має стати в 20 разів менше, оксидів азоту – в 4, а дрібнодисперсного пилу, за яким ми лідируємо в Європі – аж у 40 разів. 

Важливо, що цей документ Міністерство енергетики України впродовж 5 років розробляло безпосередньо із представниками ДТЕК, Донбасенерго, Центренерго та іншими операторами установок. Вони надали переліки енергоблоків, які потрібно модернізувати, та тих, що поступово виводитимуться з експлуатації. Вони ж запропонували і строки виконання, які погодили Міненерго, КМУ та затвердив Секретаріат Енергетичного Співтовариства.

Як результат, до кінця 2033 року на 90 великих спалювальних установках має бути встановлене все необхідне очисне обладнання, а 133 установки, які не відповідатимуть нормативам, мають бути виведені з експлуатації. 

Вже зараз є гарні приклади екомодернізації коштом власників теплоелектростанцій. Це і перша в Україні сіркоочистка на Трипільській ТЕС, й електрофільтр на 10 енергоблоці Придніпровської. Тож зниження викидів теплових вугільних станцій та зменшення використання вугілля загалом – це питання політичної волі та кліматичних амбіцій України. 

Тим часом ми в SaveDnipro вже готуємо нові цифрові продукти для моніторингу та контролю даного напрямку та стежимо за долею законопроєкту 4167, який має(!) бути прийнятий задля зменшення забруднення також і від енергосектору.

Трансляція повністю
This publication has been made within the frameworks of the Accountability Fund (Embassy of the Kingdom of the Netherlands). The views and opinions expressed in this article may not reflect the official position of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.