Вибухи, нічний гуркіт і гранітний пил…

І ЖОДНОЇ КОПІЙКИ ЕКОПОДАТКУ ЗА 2020 РІК! Так в місті Дніпрі працює ТОВ “Любимівський кар’єр”, який вже десятки років видобуває граніт і продовжує розростатися.

Підприємство має численні екологічні та санітарні порушення. Люди, чиї будинки просто стінка в стінку межують із кар’єром, скаржаться на шум і пил. За їх словами, під час підривних робіт каміння навіть проламувало дахи будинків. На додачу, нескінченний вантажний транспорт курсує просто спальними районами міста і розбиває дороги.

І нема цьому ради, бо порушуючи законодавство про Оцінку впливу на довкілля (без відповідного висновку), ДержГеоНадра видали підприємству дозвіл на видобуток корисних копалин аж до 2038 року.

За ці роки кар’єр змінив власника та керівника, проте не принципи роботи. Той самий пил та гуркіт.

Зараз власником кар’єра є ТОВ "Куа Темп", яке діє від власного імені, за рахунок та в інтересах Пайового венчурного недиверсифікованого закритого інвестиційного Фонду "Розвиток" ТОВ "Куа Темп", кінцевим бенефіціарним власником якого є Косов Євген Володимирович з Тернопільської області, села Тульчине. За даними ЄДР в системі Clarity Project він є власником чи директором ще 17 організацій.

Однак, повертаючись до роботи кар’єра. ТОВ “Любимівський кар’єр” використовує два родовища – Любимівське та Чаплинське. Відповідно до даних, зібраних SaveEcoBot з державних реєстрів, підприємство має ряд дозволів, серед яких на користування надрами, спецводокористування, а головне – два дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

Тільки маючи відповідні дозволи, підприємство може здійснювати забруднення атмосферного повітря (в рамках концентрацій, визначених в них). І кар’єр майже щодня впродовж 2020 року таке забруднення здійснює. Ось, наприклад, один з найсвіжіших записів, де добре видно таке забруднення від дробильного устаткування:

Однак, згідно з даними ДФС у Дніпропетровській області, підприємство не заплатило в цьому році ЖОДНОЇ КОПІЙКИ екологічного податку. Тобто, ані викидів в атмосферне повітря, ані скидів у водні об’єкти, ані відходів воно не виробило.

Але ж це абсолютно неможливо, якщо підприємство працює, скажете ви. Певно, вони просто мають заборгованість по сплаті?

Ще б пак! Податкова заборгованість у підприємства також відсутня! А це означає, що вони просто здають звіти із даними, що кар’єр НЕ ПРАЦЮЄ!

А це вже свідчить про порушення не тільки екологічного законодавства, але й про ухилення від сплати податків! Бо кар’єр працює увесь 2020 рік.

Ба більше, за 9 місяців 2020 року УСІХ інших (окрім екологічних) податків підприємство сплатило (увага!) 1547,26 грн. Давайте буквами, аби ви нас добре зрозуміли. Одна тисяча п’ятсот сорок сім гривень 26 копійок. Так-так, вам не здалося – півтори тисячі гривень сплатило підприємство, яке на сайті голосно називає себе одним з провідних виробників гранітного щебня в Україні.

Як це стало відомо?

Підприємство розмістило в реєстрі ОВД оголошення про намір в Любимівському родовищі здійснювати видобування незмінених та порушених вивітрюванням гранітів, придатних у якості сировини для виробництва щебеню будівельного та каменю бутового, відсіву.

Наш бот нас про це повідомив, а ми сформували вимоги до екологізації підприємства, яке щодня вкорочує життя десяткам тисяч людей, що мешкають поруч. І в ході аналізу даних, які є в SaveEcoBot, дізналися про все це.

До речі, в повідомленні про намір провадити плановану діяльність у розділі соціально-економічного впливу підприємство пише, що він позитивний, бо бюджети різних рівнів наповнюються сплаченими ним податками. Такі заяви виглядають просто як знущання, виходячи з їх податкової інформації.

Ось тут викладені нами вимоги. В них ми зазначили вирішення усіх головних проблем: зниження викидів в атмосферне повітря, очищення стічних вод, дотримання санітарно-захисної зони та багато іншого.

А далі нам доведеться звернутися до наших колег та підготувати заяву в органи фінансового контролю та прокуратури, бо тут питання в тому, що забруднюючи повітря, води та ґрунти, підприємство вочевидь постійно ухиляється від сплати податків, і не тільки екологічних, судячи з даних податкових реєстрів.

Слідкуйте за процедурами ОВД в нашому боті SaveEcoBot та захищайте свої права.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.