Ви маєте знати, що відбувається, і які можливі наслідки саме для вас

Ви маєте знати, хоча в інформаційному просторі про це майже не говорять, а дарма! Адже мова про здоров’я багатьох поколінь українців. Мова про відповідальність влади – перед нацією і перед європейськими партнерами.

Європейці зробили це ще у 1980-х. Вони встановили на ТЕС і ТЕЦ пило-, газо- і азотоочистку, і вже 40 років дихають на 90% чистішим повітрям. Тоді як в рамках Угоди про асоціацію з ЄС Україну зобов’язали зробити це поступово – до 2028-2033 років. 

Ми мали би рухатися в бік декарбонізації (відмови від вугілля) та до Європейського зеленого курсу, спочатку знижуючи навантаження на повітря та зменшуючи викиди працюючих вугільних установок. Але натомість Міненерго почало відновлювати вугільний сектор. А паралельно вони просувають ідею відтермінування виконання НПСВ і створення умов для фінансування цих заходів державою.

А що таке НПСВ?

Це Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок. Це гарантія того, що повітря України стане чистішим, і наші з вами діти, онуки, правнуки матимуть міцніше здоров’я. 

Минулого місяця SaveDnipro як учасниця винесла на розгляд питання, з яким до української влади та європейських партнерів звернулися дві потужні Робочі групи: УНП ФГС СхП і УС ПГС1. Ми писали про це тут. Наразі ми отримали відповіді! 

Ви маєте знати, що:

  1. Міністерство енергетики України продовжує жалітися на кризу, COVID-19, проблеми енергобалансу у зв’язку з новим ринком електричної енергії. І пропонує вирішити ці проблеми за рахунок здоров’я мільйонів українців та коштами бюджету. Тобто відтермінувавши виконання вимог Нацплану аж до 2038 року.
    Офіційна відповідь.
  2. Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України наголошує, що не узгоджує такі зміни, виступає за реалізацію НПСВ в рамках затверджених термінів.
    Офіційна відповідь.
  3. І головне, Європейська енергетична спільнота зазначає, що Україна має не найжорсткіші умови серед аналогічних угод з іншими країнами. Тож причин, а тим паче існуючих механізмів для відтермінування виконання Нацплану Європа не бачить і не підтримує таку ініціативу.
    Офіційна відповідь.

Джерело: Національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

This publication has been made within the frameworks of the Accountability Fund (Embassy of the Kingdom of the Netherlands). The views and opinions expressed in this article may not reflect the official position of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands.

1 УНП ФГС СхП – Українська національна платформа Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

УС ПГС – Українська сторона Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.