Ви дістали чиновників своїми скаргами на ПРАТ ДМЗ!

Вчора Департамент екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА запросив нас на зустріч із представниками одного з найбільших промислових забруднювачів м. Дніпра – ПРАТ “ДМЗ”. Нагадаємо, що наразі він працює в агломерації, яка включає Коксохім та Петровку.

Ми хотіли зробити відеотрансляцію заходу, але підприємство категорично не погодилось проводити нараду в такому форматі. Хоча будь-яка подія в органах місцевого самоврядування має бути відкритою і доступною, в тому числі для запису (на що ми наголошували).

Тому доведеться цитувати те, що нам вдалося зафіксувати:

  1. Представники ДМЗ вважають, що діяльність підприємства впливає виключно на прилеглі території. І говорячи про діалог з громадськістю, мають на увазі лише мешканців найближчих до заводу районів: проспекту Мазепи та ж/м Західний.
    ⠀⠀
    Однак, не применшуючи шкоду, яка наноситься здоров’ю мешканців означених районів, маємо зауважити, що ДМЗ входить до Першої (!) групи забруднювачів повітря, зона впливу яких і розліт забруднюючих речовин сягають десятків і сотень кілометрів. Тому абсолютно всі мешканці Дніпра і прилеглих до нього територій страждають від впливу цього підприємства, в тому числі неконтрольованого.
    ⠀⠀
  2. До Департаменту і контролюючих служб надійшло більше ніж 30 скарг від громадськості, за що велика подяка кожному, хто долучився. Це ті скарги, що ми з вами нещодавно писали. Це дуже не сподобалось підприємству, бо вони були обґрунтованими.
    ⠀⠀
  3. У відповідь на скарги наприкінці липня Держпродспоживслужба вийшла на перевірку ДМЗ. Але підприємство їх недопустило, посилаючись на те, що у листі було зазначено юридичну адресу замість фактичної.
    ⠀⠀
    Це є абсолютно неправомірним, тому що згідно законодавства на юридичну адресу і виписуються відповідні накази на здійснення позапланових заходів контролю. Так і всі попередні заходи здійснювались саме до юридичної адреси.
    ⠀⠀
  4. Хоча Держпродспоживслужба не змогла безпосередньо бути присутньою на території підприємства, але 10 серпня вона зробила лабораторні дослідження на межі санітарно-захисної зони. Це та межа, за яку не можуть розповсюджуватися викиди підприємства, що перевищують гранично допустимі концентрації. В результаті досліджень були зафіксовані перевищення, зокрема по фенолу(!) в 2 рази, по аміаку(!) – у 5 разів!
    ⠀⠀
    Представник Держспоживпродслужби заявив, що 28 серпня буде направлена позовна заява до суду щодо зупинення виробництва у зв’язку з тим, що підприємство порушує санітарне законодавство України! Будемо стежити за цим процесом окремо і сповіщати вас про нього – адже саме ви запустили його, відправивши скарги до контролюючих органів.
    ⠀⠀
  5. Ми озвучили зауваження та пропозиції, які мали. Всі проблемні питання щодо коксохімічного та ливарного виробництв і кислородно-конверторного цеху. Проблеми, які ми бачимо як серед організованих, так і серед неорганізованих джерел викидів.
    ⠀⠀
    Якихось конкретних планів, які ДМЗ точно збирається здійснювати у найближчі 7 років, нам не надали. Але ми дізнались, що зараз йде процес обговорення заходів, які планує підприємство разом з Департаментом екологічної політики Дніпровської міської ради. Надати нам перелік на зустрічі відмовились!
    ⠀⠀
    На жаль, Дніпровська міська рада робить це, як завжди, не публічно, але ми дістанемо цей перелік заходів, аби громада володіла інформацією щодо намірів підприємства чи їх відсутності.
    ⠀⠀
  6. Ми зауважили, що розпочатий навесні процес отримання дозволу на викиди, відбувається із порушенням процедури, зокрема у процедурі громадського обговорення та його публічності. Тому ми звертаємось безпосередньо до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, аби процедура громадського обговорення була здійснена наново і проходила максимально відкрито.
    ⠀⠀
  7. Ми вимагаємо від підприємства, аби вони відкрили дані моніторингу стану повітря на межі санітарно-захисної зони. Адже ДМЗ має три пункти моніторингу, звідки вже тривалий час отримує дані кожні 20 хвилин. Але не публікує їх одразу, надаючи лише інформацію за добу, що є абсолютно не актуальним періодом для містян.
    ⠀⠀
    Так вони позбавляють жителів Дніпра можливості убезпечити себе від впливу забрудненого повітря в реальному часі. І говорять, що в першу чергу встановили його для себе, а не для громади!
    ⠀⠀
  8. Ми також дуже чекаємо на обіцяну представниками ДМЗ екскурсію або захід з огляду виробничих потужностей. Тому що у нас досі залишаються сумніви в достовірності інформації, яку надає підприємство.
    ⠀⠀
    Наприклад, вивільнення вапна на кислородно-конверторному цеху, що є дуже небезпечним для здоров’я робітників, адже потрапляння вапна на вологу шкіру викликає опіки. Навіть на Google-maps ми бачимо те, що дах підприємства білий. Але представники ДМЗ це заперечують і стверджують, що вивільнення вапна немає.

Також є інші питання, які можна перевірити, тільки перебуваючи безпосередньо на підприємстві. Тож чекаємо на цю зустріч та продовжуємо боротьбу задля захисту довкілля та збереження громадського здоров’я дніпрян.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.