“В гостях у казочки” з дядєй Ахметовим: міфи та правда про боротьбу із забрудненим повітрям

Аби старі вугільні ТЕС і ТЕЦ не труїли українців до скону, а були модернізовані або поступово виведені з експлуатації, Міністерство енергетики України разом з власниками станцій розробили НПСВ – Національний план скорочення викидів. Діє він з 2018 року, але дотепер НІЧОГО суттєвого для його реалізації зроблено не було. Навпаки – українців переконують, що треба “потерпіти” ще щонайменше 5 рочків, тому що:

  • Міф 1:
    В олігархів немає грошей.

Що пропонують лобісти:
Висмоктати кошти з державного бюджету, тобто з наших з вами кишень.

  • Правда:
    )))

  • Міф 2:
    Олігархи не знали, що модернізація потрібна.

Що пропонують лобісти:
Дати олігархам не тільки державних коштів, але й “трішки” більше часу.

  • Правда:
    Нові власники великих спалювальних установок брали на себе зобов’язання провести екологічну модернізацію ще 10 років тому(!), коли за низькою вартістю скуповували станції в держави. Ці зобов’язання зафіксовані в договорах купівлі-продажу.

  • Міф 3:
    НПСВ виконати неможливо.

Що пропонують лобісти:
Відтермінувати.

  • Правда:
    Перелік станцій, які згідно з НПСВ потрібно модернізувати або поступово вивести з експлуатації, а також строки, впродовж яких це має бути реалізовано, надали ті ж самі люди(!), що зараз фінансують істерики лобістів – власники великих спалювальних установок.

Тому, оце все “Аааааааа! Україна втратить найефективніші блоки через неможливість виконати НПСВ” є нічим іншим, як жорсткою маніпуляцією. А поки олігархи вкладають кошти не в модернізацію, а в брехливі статті, енергоблоки вже не можуть працювати безаварійно, бо всі вони вичерпали свій парковий ресурс (такий собі “термін придатності”), а деякі зробили це навіть двічі!

Тепер ви знаєте правду – поділіться нею з друзями.

Більше про НПСВ читайте тут.

Цей матеріал виготовлено в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції. Думки, висновки чи рекомендації належать авторам цього матеріалу і не обов’язково відображають погляди Уряду Швеції. Відповідальність за зміст матеріалу несе виключно ГО “Save Dnipro”.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.