Українців хочуть труїти на 10 років довше!

В Україні без зайвого галасу запускають процеси, які загрожують здоров’ю теперішніх та майбутніх поколінь!

Трішки передісторії:

Найбільшу шкоду довкіллю та здоров’ю громадян наносять немодернізовані ТЕС і ТЕЦ, які спалюють вугілля та забруднюють повітря наших міст.

В країнах ЄС теплові станції давно оснащені сірко-, азото- та пилоочистками. І з 1980-х років європейці дихають суттєво чистішим повітрям, ніж ми. В Україні наразі не на всіх енергоблоках встановлені навіть пилоочистки. Наприклад, на нашій ДТЕК ПридніпровськійТЕС досі є мокрий скрубер, який не очищує відхідні гази до граничних адекватних нормативів.

Підписавши Угоду про асоціацію з ЄС та Договір про енергетичне співтовариство, Україна взяла на себе зобов’язання екологізувати тепловий сектор енергетики.

У 2017 році був розроблений Національний план, який передбачав до 2028-2032 років встановити сірко-, азото- та пилоочистки на всіх об’єктах ТЕС та ТЕЦ, які планують працювати далі, а інші вивести з експлуатації.

З того часу Україною нічого не було зроблено!

А в кінці 2019 року відбулося перше перенесення строків на 2-5 років. Це стосувалось 21 з 90 установок, які викидають забруднене повітря із сіркою, пилом та азотом. Але це не виходило за рамки загальних умов щодо строків екологізації до 2028-2032 років.

Що відбувається зараз:

Минулого тижня ми побачили жахливий сигнал: на сторінці Міністерства енергетики України з’явилося повідомлення про те, що робоча група з реалізації Національного плану звертається до Секретаріату енергетичного співтовариства, для того щоби перенести кінцеві строки встановлення очисного обладнання ще на ДЕСЯТЬ‼️ років, аж до 2043-го!

Одне відтермінування, тепер інше – що це як не спроба уникнути виконання вимог з екологізації ВЗАГАЛІ?!

  • Підприємства говорять про те, що необхідно залучити 4 млрд доларів. І що оскільки зобов’язання на себе взяла Україна, то саме вона і повинна передбачати кошти для їх виконання.
  • Але ці підприємства отримують прибутки на здійсненні виробництва електроенергії, тому мають відповідально ставитися до зобов’язань, які були зазначені в інвестиційних договорах. Ці договори підписувалися, коли Україна продавала такі об’єкти і передавала в користування і подальше обслуговування приватним особам.

Що буде далі:

Ми категорично проти відтермінування кінцевих дат по реалізації заходів для виконання Національного плану по зменшенню викидів від великих спалювальних установок!

Ми звертаємось до наших колег, аби інші екологічні організації також долучились до захисту екологічної безпеки України.

Ми зробимо все, аби це питання було винесено на порядок денний в Україні, представництвах ЄС і європейських структур в Україні, а також безпосередньо в Секретаріаті енергетичного співтовариства.

Прямий ефір з SaveDnipro

Виступ Ірини Черниш на Комітетських слуханнях по Green Deal

#вимагаємо_виконання_Нацплану

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.