Новий технологічний партнер – нові можливості для громадського моніторингу

В Україні досі немає мережі станцій громадського моніторингу, які би використовували для передачі даних технологію LoRaWAN. І рано чи пізно це мало змінитися.

Кілька місяців тому фахівці з “Atiko” запропонували нам технологічну допомогу. Вони створюють пристрої Інтернету Речей (Internet of Things, IoT), тобто такі, що взаємодіють одне з одним без втручання людини. Ви ж чули про розумні будинки, смарт-годинники? А як щодо розумних станцій моніторингу?

“Atiko” розробляють для нас контролер, що передає дані через мережу LoRaWAN. Завдяки йому у всіх бажаючих долучитися до громадського моніторингу потенційно з’явиться опція – обрати станцію з Wi-Fi або LoRaWAN.

Контролер повністю сумісний з нашою станцією SaveEcoSensor, яку ми побудували на базі відкритої розробки компанії Nettigo задля міжнародного проєкту Sensor.Community.

  • Пристрої з новим контролером не потрібно буде налаштовувати самостійно, всі передналаштування в них вже будуть.
  • Також нова технологія передбачає дуже низьке енергоспоживання, адже новий контролер підключається до мережі тільки тоді, коли станція передає дані.

Майже в усіх містах України вже є LoRaWaN покриття. Проте міста покриті не повністю, і розширення мереж ще триває. Але в “Atiko” кажуть, що станції з новим контролером можна буде приєднати до будь-якої мережі LoRaWAN – їх по Україні багато.

Розробку LoRaWAN модуля “Atiko” роблять повністю за свій кошт. І обов’язковою вимогою взаємодії є відкриття програмного забезпечення для контролера і його апаратної реалізації, бо ми принципово працюємо тільки з відкритими продуктами. Тобто кожен бажаючий зможе собі виготовити такий саме контролер та замінити Wi-Fi модуль на LoRaWAN.

Довідково:

Компанія “Atiko” використовує мережу Інтернету Речей, побудовану інтегратором “IoT Solutions”. Він забезпечує підключення розроблених пристроїв до мережі LoRaWaN.

Первинна обробка отриманих даних від мережі LoRaWaN і подальша передача даних до системи SaveEcoBot робиться на програмному забезпеченні, яке безкоштовно надала компанія “ThingsBoard”.

Дякуємо нашим партнерам і сподіваємось на подальшу плідну співпрацю!

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.