Майже 50 тисяч гривень за 1 вимір якості повітря в Дніпрі. Марнотратство чи необхідність?

До 50 тисяч гривень за кожен виїзд мобільної станції “Еол-1” для проведення разового заміру в місті Дніпрі. Дніпровська міська рада нарешті запровадила повноцінний моніторинг якості повітря! – Чи ні?

На черговому прямому ефірі з SaveDnipro говоримо про таке:

  • Скільки дніпрянам коштує разовий замір якості повітря і від чого це залежить?
  • Чим проводять такі виміри, і чи не подвійно платники податків в Дніпропетровській області сплачують за це. Чи обґрунтовані такі витрати?
  • Хто визначав місця для проведення замірів та чи можна подати заявку до Дніпровської міськради?
  • Де містяни можуть побачити результати таких замірів?
  • Який стан автоматичного моніторингу якості атмосферного повітря у Дніпрі, який згідно законодавства має бути впроваджений?

Спікери:

Таймінг ефіру “Майже 50 тисяч гривень(!) за один вимір якості повітря в Дніпрі. Марнотратство чи необхідність?”:2:45 – що привернуло увагу і стало причиною проведення ефіру: інформація на сайті Дніпровської міської ради, що в м. Дніпрі за зверненням містян проводять моніторинг якості повітря з використанням найбільш сучасної лабораторії в Україні.
3:23 – ми знайшли тендер на 2 мільйони гривень про замовлення послуг Дніпровською міськрадою, пов'язаних з моніторингом повітря.
5:17 – в чому абсурдність ситуації: з одного боку їм потрібна лабораторія з чітко визначеним переліком обладнання, ніякі інші не підходять. Але коли вони обрали надавача послуг, то взагалі не кажуть, що саме потрібно вимірювати: лише вартість замірів і коли і де вони будуть відбуватися.
5:50 – в договорі сказано про 100 замірів, розділені за видами: точкові (в робочі дні, у вихідні та святкові, у нічний час), добові і вимірювання оцінки стану поверхневих вод.
9:20 – ми зробили запит до Дніпровської міськради, щоб дізнатися, де саме будуть проводитися заміри.
10:30 – мапа точкових вимірювань за жовтень.
12:40 – тендер щодо придбання мобільної станції екологічного контролю: за які кошти придбали?
15:29 – в чому різниця між КП “Екомоніторинг” і КП “Екополіс”, хто є їх власниками і за які кошти вони існують?
22:45 – в передачі на комунальному каналі, присвяченій темі моніторингу, один з гостей сказав, що якщо мешканці бажають, щоб провели заміри якості повітря для них, то вони мають можливість звернутись до міськради, і це буде зроблено. Чи так це?
 
25:40 – для чого потрібний точковий моніторинг і чи достатньо ми маємо інформації про це? Що таке фоновий моніторинг насправді?31:26 – чи інформативні для людей дані результатів вимірювань? Де вони публікуються і як можна їх використовувати? Чи можна використовувати ці дані у суді?36:40 – хто визначав місця для проведення замірів і чи можна подати заявку до Дніпровської міської ради.39:18 – чи є зараз в місті онлайн моніторинг якості повітря від Дніпровської міської ради? Як щодо існуючих двох постів моніторингу, що знаходяться на балансі КП “Екополіс”, але не надають дані онлайн? Чому ми зараз не бачимо дані з посту на С.Нігояна, якщо в 2018 він працював?
45:45 – Отже, Дніпровська міськрада планує сплатити 2 мільйони гривень за разові вимірювання стану атмосферного повітря, але за більше ніж 2 роки вони не можуть знайти кілька сотень тисяч гривень, щоб запустити вже існуючі стаціонарні пости, які будуть надавати дані цілодобово в автоматичному онлайн режимі по великій кількості параметрів.49:30 – резюме!

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.