ДТЕК Придніпровська ТЕС обманює все місто Дніпро та погрожує містянам

13 грудня 2018 року на офіційній сторінці ДТЕК Придніпровська ТЕС у Facebook було розміщено публікацію з персональними звинуваченнями, на межі погрози, на адресу учасниці нашої групи.

Така публікація стала реакцією на опубліковані та озвучені на прес-конференції 13 грудня 2018 року в прес-центрі Інформатор результатів досліджень донних відкладень та піска на дитячих майданчиках міста, які було організовано та проведено в рамках проекту “Досить труїти Україну: коаліція “За чисте повітря”, що реалізується за співпраці громадських організацій “Центр підтримки громадян “Arnika” (Чеська республіка) та “Центр екологічних ініціатив Екодія (Україна). Проект проводиться за фінансової підтримки програми Transition Міністерства закордонних справ Чеської республіки.

Результати дослідження виявили, що у пробі донних відкладень, які відбиралися в технічному каналі біля золошлаконакопичувача ДТЕК Придніпровської ТЕС, який впадає в річку Шиянка, рівень миш’яку (сучасна назва – Арсен) перевищує нормативи у 10-20 разів (у відповідності до різних міжнародних показників). Миш’як є канцерогенною речовиною для людини та призводить до перетворень на молекулярному рівні, а згодом призводить до розвитку злоякісних захворювань. Детальніше зі звітом можна ознайомитись тут.

До речі, біля Придніпровської ТЕС вміст миш’яку найбільший серед усіх міст, де проводили дослідження.

У публікації ДТЕК Придніпровської ТЕС головною тезою стало те, що “ни отходы, ни выбросы ДТЭК Приднепровская ТЭС не содержат мышьяка, поскольку его не содержит уголь, который является проектным топливом.” А нашій учасниці “Настоятельно рекомендуем таким активистам перед тем как прибегнуть к манипулятивных обвинениям, проверять и подкреплять фактами информацию о наличии такого вещества в производственном процессе ТЭС.”

Вимушені жорстко відреагувати на подібну публікацію з двох причин. Оскільки з офіційної сторінки підприємства, яке входить до найбільшого енергетичного комплексу України:

  1. Були розміщені персональні попередження конкретної людини щодо того, що вона не повинна публічно оперувати наявними даними – розцінюємо це як погрозу безпеці всім, хто розповідає про реальний вплив від підприємств і особисто Ірині Черниш.
  2. Була розміщена інформація про відсутність миш’яку (арсену) у виробничому процесі ДТЕК Придніпровської ТЕС, що цільком не відповідає дійсності.

У додатках до публікації ми розміщуємо витяги з ОФІЦІЙНИХ документів ДТЕК Придніпровської ТЕС про те, що тільки викиди в атмосферне повітря арсену (миш’яку) та його сполук становлять майже 1 тонну на рік! А всі (!) проектні сертифікати вугілля мають у своєму складі до 0,00472% арсену (миш’яку). При споживанні вугілля мільйонами тонн – це дуже велика кількість.

Зазначимо, що ці дані надані до Міністерство екології та природних ресурсів України самостійно компанією при проходженні процедури оцінки впливу на довкілля та розміщені у відкритому реєстрі (http://bit.ly/dtek_ovd_report_9, http://bit.ly/dtek_ovd_report_10, http://bit.ly/dtek_ovd_report_7_8).

Обидві причини, з яких ми підготували дану публікацію, свідчать про високий ризик екологічної, інформаційної та безпекової загрози з боку найбільшого промислового забруднювача та надання завідомо недостовірної інформації містянам!

Тому ми звертаємося до керівництва ДТЕК, System Capital Management, чи є це позицією власника корпорації, чи це некомпетентість ваших працівників?

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.