Час ІНФО-гігієни в питанні НПСВ!

Якщо ви стежите за нашими картками з хештегом #НПСВ, то вже знаєте, що Україна встала на шлях до поступового очищення повітря ще у далекому 2011, коли приєдналася до Енергетичного Співтовариства.

Потім приватний бізнес викупив у держави теплоелектростанції та теплоцентралі за низькою вартістю, проте взявши на себе зобов’язання провести екологічну модернізацію. І нарешті, власники станцій долучилися до розробки чинного Національного плану скорочення викидів (НПСВ), надавши свої пропозиції щодо переліку установок, які планують екологізувати, і тих, які виводитимуться з експлуатації.

19 січня відбулися великі Комітетські слухання щодо скорочення викидів забруднюючих речовин у повітря в Україні. На них ми вкотре почули від Міністерства енергетики України, яке є головним виконавцем НПСВ, про начебто необхідність перенесення строків виконання Нацплану ще на 5-10 років. А європейські партнери вкотре наголосили, що юридичного механізму для цього не існує і що український НПСВ і так є відстрочкою для виконання вимог Директиви 2010/75/ЄС про промислові викиди.

Що відбувається зараз?

Лобі великого бізнесу згуртувалися і почали “гру у слова”, перекидаючи НПСВ з одного контексту в інший та викривлюючи факти.

Водночас екологічна спільнота за участю 30 провідних громадських організацій зібрала всю інформацію щодо спроб саботувати виконання міжнародних зобов’язань України й звернулася до європейських партнерів з відкритим листом.

  • Екологізація є прямим зобов’язанням власників установок – їм і платити! Вони двічі погодилися із цим, спочатку скуповуючи станції за низькою вартістю, а потім долучившись до розробки чинного НПСВ.
  • Ні про яке відтермінування не може бути мови, бо НПСВ – вже сам по собі є дозволом на те, щоб труїти українців довше у порівнянні зі строками інших країн.
  • Потужності, що були переведені власниками з антрацитового вугілля на газове – не м’ячик для пінг-понгу! Не можна переносити їх з переліку тих, що мають виводитись з експлуатації, у перелік тих, що експлуатуватимуться після 2033 року! Бо не даремно ж їх планували закривати – вони найстаріші та найбрудніші!

Про це зокрема говорила наша Ірина Черниш на нараді в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, яка відбулася цього тижня.

НПСВ неможливо змінити. Досить гаяти час! Ми заслуговуємо безпечнішого повітря!

This publication has been made within the frameworks of the Accountability Fund (Embassy of the Kingdom of the Netherlands). The views and opinions expressed in this article may not reflect the official position of the Embassy of the Kingdom of the Netherlands.

Підтримай внеском

Дякуємо, що хочеш допомогти нашому ГО стабільно розвиватися!

Аби підтримати нас, перейди за цим посиланням.